ErasmusDays 2019

A KézenFogva Alapítvány virtuális találkozót szervez, ahol az elmúlt öt évben az Erasmus program támogatásával megvalósított programok eredményeit tartalmazó összefoglaló online kiadvány is bemutatásra kerül.
Az Erasmus programon keresztül a projektek megvalósulását az Európai Bizottság támogatta.

Az alábbiakban megosztjuk egyes projektjeink eredményeit, ahol koordinátorként vagy partnerként dolgoztunk. Egy online kiadvány (online összefoglaló könyv) is elérhető, amiben ezek az eredmények egy helyen, képekkel, rövid szövegekkel elérhetőek A Facebook oldalunkon élő bejelentkezéssel, különböző szempontokból (vezető, szakember, érintett felhasználó) mutatjuk be az eredményeket. A közösségi oldalunk követőit arra hívjuk, hogy kölcsönhatásba lépjünk, reagálunk az intervencióikra.
Az ERASMUSDAYS 2019 online kiadvány itt pdf formátumban is elérhető

Erasmus program támogatásával megvalósult nemzetközi programjaink 2014-2019


ACCESS

2017-2019
IT és angol tanyanyag fejlesztés értelmi fogyatékos emberek részére.

Eredmények:

Tananyag fejlesztés alapfokú számítástechnikai ismeretek, internetbiztonság és angol nyelv témájában értelmi fogyatékos emberek részére. Tanári kézikönyvek, tanuló munkafüzetek és egyéb segédanyagok angol, svéd , szlovén és magyar nyelven.
http://kezenfogva.hu/access
Svéd partner honlapján: http://www.fubstockholm.se/aktuellt/projekt/access


DESIGN


2016-2019
Munkaerő-közvetítés módszertanának fejlesztése nemzetközi együttműködésben

Eredmények:

A DESIGN projekt képzéseket, tanácsadási szolgáltatást hoz létre, hogy erősítse nemcsak az elhelyezkedni kívánó fogyatékos személyek, hanem a szolgáltatók és a szolgáltatásokban dolgozó munkatársak szakmai potenciálját is.
https://www.design-disability.org/; https://www.design-disability.org/documents-and-reports.html


EMESE (EMISCS)


2015-2018
Mentorálási tananyag fejlesztése a szociális ellátásban dolgozó munkatársak részére

Eredmények:

Mentorképzési tananyag
Mentorálást értékelő eszköz


FINN mobilitás


2018
Felnőttoktatási munkatársak mobilitása, Érintettek bevonásának tanulmányozása - fogyatékos emberek a szervezet irányításában

Eredmények:

A szervezeti struktúra három szintjén megvalósuló finn tanulmányút eredményei alapján saját szervezetünkben meghatároztuk az érintettek bevonásának legfontosabb alapelveit és elkészült az akcióterv az érintettek szervezet irányításába történő bevonására. Ezt az alapítvány kuratóriuma elfogadta, az alapítvány stratégiájába beemelte. Ennek alapján 2021-ig létrehozunk egy tanácsadó testületet fogyatékos emberek részvételével, célja, hogy segítse az alapítvány munkáját véleményformálással, javaslattétellel. 2024-től e testületből egy fő a kuratórium ülésein, annak munkájában is részt vesz, képviselve az érintetteket.
"http://kezenfogva.hu/node/1842
http://kezenfogva.hu/node/1841
https://epale.ec.europa.eu/hu/node/89743"


Fókuszban a jogok


2015-2017
A fogyatékos személyek és a velük foglalkozó munkatársak, családtagok jogtudatossága, az ENSZ Egyezmény egyes cikkeinek módszertani útmutatója

Eredmények:

Módszertani útmutató az értelmi fogyatékos személyek jogainak gyakorlásához
Útmutató az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló Egyezményében foglalt jogok gyakorlásához (Könnyen érthető változat)
https://lightsonrights.wordpress.com/methodological-guideline/


STEPS


2015-2017
Az intézményi férőhely kiváltási folyamatot segítő tananyagok fejlesztése munkatársak, családtagok és fogyatékos személyek részére.

Eredmények:

Tréning anyag és útmutató a tapasztalati szakértők kiválasztásához és felkészítéséhez
A te otthonod vagy az enyém
Továbblépés és előretervezés
Képzési anyag a szakemberek és fogyatékos személyek részére, az intézeti környezetből közösségi alapú lakhatásba való költözés átmenetének támogatásához
Co-tréneri kézikönyv
https://goo.gl/forms/Cn0rk1RedJAONtey2


Mi is közösen ünnepeljük Európa szerte az Erasmus+ programot és az európai partnerséget október 10-12. között.

Magyarországon Az #ErasmusDays 2019 keretében több, mint 70 különböző program közül lehet választani, minden oktatási szektor intézményei megtalálhatók- az egyetemektől kezdve a köznevelési és szakképzési intézményeken át, civil szervezetekig bezárólag a szervezők között, és készülnek izgalmas programokkal országszerte. A további programokról itt található információ: https://tka.hu/erasmusdays-esemenyek