Kovács Boglárka Fanni "Mennem kell tovább"

Kovács Boglárka Fanni "Mennem kell tovább" című verses kötetét ajánljuk figyelmükbe!

 

http://e-konyvbolt.eu/termekcimke/kovacs-boglarka-fanni/

 

Korábbi kötet: https://publioboox.com/hu_HU/emberi-versek

 

Szekeres Csaba forgatókönyvíró, rendező ajánlása:
 
Csodára vár az, aki Bogi verseit olvassa – és nem csalódik. Csodát kap. Nem azt a csodát, ami elámít és illúziókkal hitegeti az embert, hanem ami a reményvesztettségben is megtanít a valódi hitre. A valóság könyörtelenségét tudomásul vevő, az azzal számolni kénytelen, józanságra épülő hitre. A veszteségek fájdalmát elszenvedő hitre, amelyben a részvét  legemberibb és leghétköznapibb egyszerűsége köszön ránk:
 
„…
 
egy kócos hajú idegen
bezárta szívét
meghalt a családja
itt benn lakik az öreg úr
 
…”
 
(Itt benn lakik az öreg úr)
 
Évek óta részem lehet benne, hogy olvasom Bogi verseit. Ez már a harmadik kötet, amivel tükröt tart magának és nekünk, nekem. Az eddigiek a tavasz és a nyár örömét tükrözték, ez a mostani már olyan képet mutat, ahol a ráncok is felfedezhetők az arcon, és az ősz fénye keményebb tónusokkal rajzol keretet és árnyékokat a figurák köré. Mert ezek a mostaniak józan líraisággal figyelik szerzőjüket és a körülöttük zajló életet (Ég veled valóság, Peremén). Aztán a következő pillanatban ugyanezek a versek félrehajtják a valóság súlyos szövetfüggönyét, és benéznek mögé, ahol az áhított szép világ mindannyiunknak többet ígér – és többet is ad (Egy gyönyörű szép, indián kert; Még egy perc  kéne).
 
Nem azért értékes mindez, mert a szövegek őszinteségükkel fájnak annak, aki írja, és annak is, aki olvassa őket. Az őszinteségen túl ugyanis mindegyikben ott bujkál az a bizonyos kérdés, amit nem lehet megúszni:
 
„…
 
kinek lánya vagy te
kinek hordod haza az ebédet
és áruld el az összes titkodat”
 
(Ki vagy)
 
Nem kerülhetem ki, hogy ne válaszoljak rá. Nem pusztán a bizonytalanság felszámolásának okaként, hanem mert a jelenvalóság erejével a szövegek nem hagynak nyugtot. Olyannyira, hogy az utolsó négy vers, ugyanazzal a címmel zárja a kötet: „Mennem kell tovább”.
 
Ez a cím és ez a mondat az önsajnálat felszámolása; az úton lévők nyugtalansága és megnyugvása; a folyton változás ereje. Bogi ereje – és benne magunkra ismerve kicsit talán a mi erőnk is.
 
Szekeres Csaba
 
forgatókönyvíró, rendező

Forrás: e-konyvbolt.eu