Látszom - Multimédiás eszközökkel az inkluzív oktatásért

A LÁTSZOM, azaz angol nevén az I_AM projekt 2020. decemberében indult görög, ciprusi, lengyel és magyar partnerek részvételével az Erasmus+ programon belül, az Európai Unió társfinanszírozásában. A 2 éves projekt célkitűzése, hogy animációs és multimédiás eszközöket használva mozdítsa elő a sajátos nevelési igényű, illetve fogyatékos gyermekek és fiatalok valódi inklúzióját az oktatási rendszerben.

A projekt során olyan programok valósulnak majd meg, amelyek erősítik a résztvevők közös értékeit és támogatják az iskolai inklúziót. Partnereinkkel közösen dolgozunk az innovatív módszerek és gyakorlatok fejlesztésén és megvalósításán. A partnerség konkrét céljai között szerepel az oktatási szakemberek támogatása az iskolai sokszínűség kezelésében. Emellett olyan módszertant dolgozunk majd ki, amely lehetővé teszi az inklúzió gyermekközösségekben alkalmazható személyközpontú, interdiszciplináris és művészetalapú megközelítését, és több, vegyes oktatási formákat ötvöző képzés megvalósítását szakemberek számára.

A közös munka során innovatív oktatási módszerek és technikák alkalmazását kapcsoljuk össze az érzelmi intelligencia fejlesztésével és a multimédiahasználat oktatási intézményekben történő elterjesztésével. A projekt ideje alatt a partnerországok iskolai csapatai közösen hoznak létre animációs kisfilmeket. Ezek a szélesebb közönség számára pedagógiai és társadalmi tudatosságnövelő eszközként használhatóak a befogadó iskolai környezet kialakítása érdekében. Célunk, hogy a befogadó iskolai környezetben sajátos és nem sajátos nevelési igényű gyermekek, fiatalok egy közösséget alkothassanak, ezáltal megalapozva a sokszínűség elfogadását a gyerekek között.

A projekt során a legjobb animációs kisfilmet készítő csapat munkája jutalmul részt vehet az évente megrendezett görögországi AnimaSyros Nemzetközi Animációs Fesztiválon a 2022-es év őszén.
Az animációs versenyről diákoknak és oktatóknak itt vannak információk: https://kezenfogva.hu/i_am_animacios_verseny

Első fontos projektelem az az iskolai inklúzióval kapcsolatos kutatás, amelyet mind a négy partnerországban folytattunk: felnőttkorú, sajátos nevelési igényű és/vagy fogyatékos fiatal embereket, valamint iskolai szakembereket (tanárok, gyógypedagógusok, pedagógiai asszisztensek, iskolapszichológusok) mélyinterjúk keretében kérdeztünk tapasztalataikról, az iskolai inklúzió jelenlegi helyzetéről, szükséges fejlesztési irányokról és az iskolahasználók igényeiről. A kutatási anyagok összegzése angol nyelven folyik, a magyar fordítás nyár elejéig készül el.

Nyáron, várhatóan júliusban multimédia-használat és animáció készítése témakörben szervezünk izgalmasnak ígérkező képzést, melyre várjuk az inklúzió iránt elkötelezett iskolai szakembereket és érdeklődőket.

A projekt során megvalósuló programokról, részvételi lehetőségekről, eredményekről és szellemi termékekről folyamatosan beszámolunk a projekt honlapján:
http://inclusiveeducation.eu

A LÁTSZOM – I AM projektben a Kézenfogva Alapítvány felel többek között a projekt eseményeinek és eredményeinek megosztásáért és a tanároknak szóló képzések kidolgozásáért, megvalósításáért. Mi kezeljük a projekt közösségi médiai oldalait is, amelyeken várjuk az érdeklődők hozzászólásait, kérdéseit:
https://www.facebook.com/iamprojecterasmusplus
https://twitter.com/IAM16708848
Májusban tesszük közzé a projekt - alapítványunk munkatársai által szerkesztett - első nemzetközi hírlevelét is. Emellett minden fontos hírt és eseményt megosztunk saját kommunikációs csatornáinkon is.

A szakembereknek szóló képzési kézikönyv, melynek témája a befogadó oktatás, itt érhető el.

Hírek

ANIMÁCIÓS VERSENY DIÁKOKNAK ÉS OKTATÓKNAK

Diák esetleg oktató vagy?

Érdekel a befogadás témája?

Csatlakozz az Animasyros Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyéhez!

  Az ANIMASYROS Nemzetközi Animációs Fesztivál a legnagyobb animációs fesztivál Görögországban. Az EU által társfinanszírozott Látszom “Animáció és Multimédia használata az inkluzív oktatásért” projekt résztvevőjeként az Animasyros nagy örömmel hirdet videó animációs versenyt diákok és oktatók számára.

Szívesen fogadunk videó animációs nevezéseket bármely szabadon választott animációs technikával a befogadás témájában. Mit jelent másnak lenni? Milyen érzés? Hogyan írnád le a sokszínűséget? Hogyan kapcsolódunk egymáshoz, hogy kommunikálunk és hogyan élünk együtt azokkal, akikről azt gondoljuk, hogy mások mint mi? És végül mondhatjuk, hogy vannak “más” emberek? Vagy csak egyediek?

Engedd el a fantáziád! Alkosd meg, fesd le, faragd ki, mozgasd, filmezd le, hangosítsd vagy zenésítsd meg, írd le szavakkal a gondolataidat, keltsd őket életre és készíts animációs filmet!

  A verseny nyitott iskolai csoportoknak, egyéneknek, akik oktatási háttérrel rendelkeznek (iskolák, szervezetek, műhelyek, tanodák, szakkörök, etc.).

A legjobb filmeket a görögországi Syros-szigetén rendezett 2022-es Animasyros Nemzetközi Animációs Fesztiválon fogják bemutatni (2022. szeptember 20-25.) egy különleges szekciókban, melyet a Látszom projektnek és a befogadó oktatásnak szentelünk. A győztes csapat Syros-szigetére utazhatnak, hogy a fesztiválon mutathassa be alkotását.
Csatlakozz hozzánk az animáció izgalmas világába!

A VERSENY

Miről szól a verseny?

Az animációs versenyt azért hirdetjük, hogy képzett oktatási szakembereket, és gyerekeket motiváljunk a részvételre: egy maximum 3 perces animációs videó elkészítésére a sajátos nevelési igényű és fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok sikeres inklúziójáról többségi oktatási intézményekben.

Kik jelentkezhetnek?

A verseny nyitott gyerekeknek és fiataloknak 9 és 14 év között a négy projektpartner országból (Ciprus, Görögország, Magyarország és Lengyelország). Nevezéseket fogadunk általános és sajátos nevelési igénnyel kapcsolatos oktatási intézményektől, műhelyektől, tanodáktól, szakköröktől és egyéni jelentkezőktől.

Mikor és hogyan lehet jelentkezni a versenyre?

Nevezd filmed MP4 Full HD formátumban az education2@animasyros.gr emailcímre 2022. június 30-ig.

Itt található bővebb információ a részvételi feltételekről:

https://kezenfogva.hu/files/kezenfogva/csatolt/i_am_reszveteli_feltetele...

Jelentkezési lap:

https://kezenfogva.hu/files/kezenfogva/csatolt/i_am_application_form_hun...

Versenyfelhívás:

https://kezenfogva.hu/files/kezenfogva/csatolt/call_verseny_hun.pdf

És most mi következik?

Minden ország nyertes munkáját bemutatjuk az Animasyros Nemzetközi Animációs Fesztiválon 2022. szeptember 20-25. között a görögországi Syros-szigetén. A filmeket a befogadó oktatásnak dedikált szekcióban fogjuk bemutatni. A nyertes videókat más európai animációs fesztiválokon is disszemináljuk honlapunk, a közösségi média és partnereink segítségével. Minden ország nyertes csapata közös munkájuk jutalmául részt vehet az animációs fesztiválon. Magyarországról a nyertes csapatból maximum 5 fő (4 tanuló és 1 kísérő tanár) vehet részt a fesztiválon.

A fesztivál

Az Animasyros Nemzetközi Animációs Fesztivál a görög Syros-szigeten kerül megrendezésre 2008 óta. A bemutatott filmek művészi teljesítményének bemutatása mellett nem-formális pedagógiai tevékenységet végzünk gyerekek, kamaszok, felnőttek, fogyatékos személyek, idősek és sérülékeny társadalmi csoportok tagjaival. Az elmúlt 15 év aktivitása alapján az Animasyros több, mint 120 oktatási műhelyt vezetett és több, mint 90 animációs rövidfilmet készített a műhelyek eredményeként.

Tudj meg többet az Animasyros oktatási tevékenységéről és inspirálódj:

https://animasyros.gr/animation-techniques
Rövid tájékoztató az animációs technikákról:
https://animasyros.gr/movie-creation-guide-for-kids
Itt található az Animasyros 13 Mérföldkő elnevezésű oktatási műhelyéről több információ:
https://animasyros.gr/13-workshops-milestones-in-the-history-of-the-fest...
Itt látható az összes animációs kisfilm az Animasyros műhelyek résztvevőitől:
Animasyros Vimeo-oldal: www.vimeo.com/animasyros

A Látszom projektről:

A Látszom: „Animáció és Multimédia használata az inkluzív oktatásért”, angolul I_AM projekt célja a sajátos nevelési igényű (SNI-s) és fogyatékossággal élő gyermekek inkluzív oktatásának támogatása egy innovatív, személyközpontú, interdiszciplináris és művészetalapú megközelítés révén, amely Görögországban, Cipruson, Magyarországon és Lengyelországban valósul meg.
A projekt multimédiás eszközöket, különösen animációt használ egy olyan vegyes oktatási módszertannal dolgozó programban, melynek célja a kapacitások növelése és hogy az SNI-s tanulók számára egy befogadóbb környezetet teremtsen a többségi iskolákban.
Továbbiak a projektről


Syros-szigete.

A dokumentum tartalma kizárólag a szerző álláspontját tükrözi, és kizárólag az ő felelőssége. Az Európai Bizottság nem tehető felelőssé ezen információk bárminemű felhasználásáért.

Partnerek

  CMT Prooptiki Ltd. (Görögország) - koordinátor

  Maria Grzegorzewska Egyetem (Lengyelország)

  IMEGEE (INSTITOUTO MELETON ke EREVNON GENIKIS ke EDIKIS EKPEDEFSIS - Görögország)

  Open University (Ciprus)

  PLATFORMA - Urban Culture Co- PUCC (Görögország)

  KézenFogva Alapítvány (Magyarország)