FLAMAND EGYÜTTMŰKÖDÉS - WELL AND ACTIVE! – JÓL ÉS AKTÍVAN!

FLAMAND EGYÜTTMŰKÖDÉS - WELL AND ACTIVE! – JÓL ÉS AKTÍVAN!

A KézenFogva Alapítvány és a Flamand Kormány Magyarországi Képviselete közötti együttműködés több évre tekint vissza. Az elmúlt években megvalósult több szakmai workshop és konferencia alapítványunk szakemberei és a flamand Mediander vzw ernyőszervezet illetve az MPC Sint Franciscus intézmény szakemberei részvételével. Az első évben tanulmányutakat folytattunk, majd a Pár- és Családterápiás, Konultációs Szolgáltatásunk munkatársai flamand szakértők mentorálásával fogyatékos emberek családjainak otthonában nyújtottak konzultációs, terápiás szolgáltatást. 2020-ban és 2021 továbbfejlesztettük családtámogató szolgáltatásainkat, ill. fogyatékos emberek számára fejlesztettünk egyéni szükségleteikre irányuló szolgáltatásokat a Támogatott Lakhatás Hálózatba költözés előkészítésére, így képessé téve őket a minél önállóbb életvitelre.

2022 - Fogyatékos emberek támogatása a kiegyensúlyozott életvitel megalapozásában és fenntartásában a Kézenfogva Alapítvány Támogatott Lakhatás Szolgáltatásában

Alapítványunk egyik legfőbb küldetése a fogyatékos emberek méltó életének támogatása. Ennek részeként 2022-ben a Támogatott Lakhatás Szolgáltatásában élő felnőtt fogyatékos ügyfeleinket segítjük a kiegyensúlyozott életvitel kialakításában és fenntartásában, a testi-lelki egészségük megteremtésében, saját kézbe vételében. A program a Flamand Kormány Teljes Körű Képviselete támogatásával, a flamand Hubbie vzw szervezettel együttműködve valósul meg.

A programunk egy, az ügyfeleink körében végzett felmérésen, ill. a szakembereink tapasztalatain alapul: a felnőtt fogyatékos emberek rendkívül kevés olyan információval rendelkeznek az egészséges életmódról, melyet az önálló életvitel gyakorlatába azonnal át tudnának átültetni.

A 2022-es Well and active! projekt középpontjában ezért a kiegyensúlyozott életmód, közelebbről a fizikai és mentális egészség, ennek megalapozása és az ezt célzó változások megerősítése áll. A program fontos eleme a képessé tétel: ügyfeleink számára olyan gyakorlatorientált edukációs alkalmakat és mini-tréningeket dolgozunk ki flamand szakemberekkel közösen, amelyekre konkrét tevékenységeket és fenntartható új szokásokat, életmódbeli változásokat építhetnek.

A projekt programjai az egészséges életmódon belül a mozgás, a táplálkozás és a lelki egészség témakörei köré csoportosulnak. A résztvevő fogyatékos felnőttek nagyobb csoportosan és minicsoportokban, igény szerint egyénileg is, képzett mentorok támogatásával dolgoznak. A projekt során kapcsolatot teremtenek a flamand Hubbie vzw ügyfeleivel és megosztják egymással tapasztalataikat az online térben.

A projektben résztvevő flamand és magyar szakemberek tapasztalatcseréje, jógyakorlatainak azonosítása és megosztása, közös alapokra épülő tréninganyagok kidolgozása lehetővé teszi a magas színvonalú szakmai gyakorlat fejlesztését a Kézenfogva Alapítvány Támogatott Lakhatás Szolgáltatásában.

Projekthírek

Április 9.

A projektmunkát három nagyobb, egész napos, edukációs és közösségi programokat magában foglaló rendezvényre és több kisebb műhelybeszélgetésre tagoltuk.
Első rendezvényünkön az edukációs program keretében – melynek szakmai tartalmát Kéri Bianka és Csabai Lucia gyógypedagógusok dolgozták ki -, az egészséges életmód alapjai és a mozgás, mint a mindennapi élet része volt a téma. Megvizsgáltuk saját szokásainkat, beszélgetéseket folytattunk kis csoportokban, majd nagyobb körben a testmozgás különböző fajtáival, csoportjaival foglalkoztunk. Sok személyes tapasztalatot és elképzelést osztottunk meg a délelőtt zárásaként egymással. A nagyszerű ebéd során új, sok zöldséget és kissé szokatlan összetevőket is tartalmazó ételeket kóstoltunk. A délutáni közösségi programra több önkéntes és munkatárs csatlakozott hozzánk és egy rövid bevezető edzés után lebonyolítottunk egy darts-bajnokságot a Smile Darts Klub támogatásával. Kiderült, hogy őstehetségek is vannak köztünk!Május – június

Az Ép testben ép lélek program során az április rendezvényünkhöz kapcsolódóan három műhelybeszélgetést szerveztünk. Itt a korábban szerzett alapismereteinkre építve fókuszáltunk az egészséges élet egy-egy aspektusára.
A május végi alkalom vendége volt a Stabil Sport Egyesület vezetője, Horváth Levente is, akivel a túrázásról, a szervezet befogadó közösségéről és a szükséges előkészületekről beszélgettünk.
A június eleji beszélgetőkörön a legfontosabb tápanyagokkal ismerkedtünk kicsit más szempontból, mint ahogy megszoktuk.
Minden délutáni találkozón együtt fogyasztottuk el az egészséges, gyümölcsöket, müzlit és joghurtot tartalmazó uzsonnát.

Június 9.

Együttműködő partnerünk a Hubbie vzw három munkatársa látogatott meg minket egy egész napos közös szakmai workshop erejéig. Tapasztalatot cseréltünk az ügyfeleinkkel életvezetési kérdésekben végzett munkáról, megismertük egymás jógyakorlatait és kidolgoztuk a jövőbeli együttműködésünk lépéseit, melyekben ügyfeleink is fontos szerepet kapnak a jövőben. Beszélgettünk az egészséges életmód megalapozásának és fenntartásának szempontjairól, nehézségekről, tanultunk egymástól motivációs lehetőségekről és eljárásokról, gondolkoztunk szakmai kérdéseken és ezek gyakorlati megvalósításán.

Június 25.

Júniusi egész napos rendezvényünkön dietetikus szakértőnk, Tóthné Csizmadia Judit segítségével az egészséges táplálkozás alapjaival foglalkoztunk. Sokat beszélgettünk fontos tápanyagokról, tanultunk új dolgokat és tippeket kaptunk az egészségünk támogatásához. Új szempontból vizsgáltunk zöldségeket, gyümölcsöket, majd mintaétrendet is készítettünk.
A Jurányi Háztól búcsúzva a Móka Kávézóban finom és egészséges ebédet ettünk, a legkitartóbbak pedig a Margitszigetet is meglátogatták, hogy a mozgás szintén a napi program része legyen.
Jó csapatban, sokan voltunk: 20 résztvevőnk a Támogatott Lakhatás Hálózat jelenlegi és jövőbeli ügyfelei. Még egy műhelybeszélgetést és több egyéni kihívást tervezünk a nyárra a mozgás és táplálkozás témakörében. Terveink szerint ősztől a lelki egészségre összpontosítunk a közös munka során.