ACCESS to Leisure - Együtt a szabadidőért!

Az ACCESS to Leisure projekt, mely a szabadidő eltöltésének inkluzív megvalósítását tűzte ki célul, az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával valósul meg 2022 februárjától 2024 júliusáig. A folyamatban alapítványunk koordinátori és szakmai vezető szerepet vállalt.
A projekt során nemzetközi partnereinkkel közösen egy komplex képzési csomagot tervezünk annak érdekében, hogy az értelmi fogyatékos emberek készségei fejlődjenek, és képessé váljanak arra, hogy szabadidejüket hatékonyan, nekik tetsző elfoglaltságokkal töltsék ki, és erre a környezetükben másokat is motiváljanak.

Partnerszervezetek:

Tukena Foundation, Finnország https://tukena.fi/
HUBBIE, Belgium https://www.hubbie.brussels/nl
Atempo, Ausztria https://www.atempo.at/
Center Val, Szlovénia
KézenFogva Alapítvány, Magyarország

Egy olyan módszertani képzési csomagot dolgozunk ki, aminek célja, hogy az értelmi fogyatékos felnőttek szabadidő szervezővé válhassanak, mind a saját, mind más fogyatékos emberek szabadidejének tekintetében. A projekt tevékenységekben az értelmi fogyatékos emberek, mint szabadidő szervező facilitátorok; valamint szakemberek és a helyi közösségből érkező önkéntesek, mint támogatók, társ-facilitátorként vesznek részt. A projektben a szabadidős tevékenységek megvalósulását a digitális eszközök segítségével érjük el.

A projekt egy participatív kutatással indul, ahol feltérképezzük az egyes országokra jellemző, inkluzív szabadidő eltöltési formákat és jó gyakorlatokat. Ezek után a kutatás eredményeire alapozva kezdjük el kidolgozni a módszertani anyagokat és képzési kézikönyveket, eszköztárakat.
A projekttel célunk, hogy a résztvevő fogyatékos emberek életminősége javuljon, mely kapcsán folyamatos mérést végzünk majd. Célunk, hogy a projektnek köszönhetően aktívabb közösségszervezés valósuljon meg a partnerszervezetek környezetében.

Munkánk várható eredményei:

- Inkluzív és participatív kutatást valósítunk meg a szabadidő témakörében, ami során összegyűjtjük a jó gyakorlatokat, és az eredményeket egy szellemi termékben dolgozzuk fel.
- Szellemi termékeket dolgozunk ki a partnerséggel a következő témákban:
• Könnyen érthető képzési anyag értelmi fogyatékos emberek számára – Hogyan váljunk szabadidő szervezővé? címmel
• Képzési anyag szakemberek számára - Hogyan váljunk a szabadidő szervező támogatójává? címmel
• Képzési anyag a helyi közösség tagjai számára - Hogyan váljunk a szabadidő szervező támogatójává? címmel
• Eszköztár könnyen érthető formában értelmi fogyatékos emberek számára
• Eszköztár a helyi közösség tagjai számára

A képzési anyagoknak és eszköztáraknak az angol univerzális változat mellett, finn, flamand, szlovén, német és magyar nyelvű, helyi adaptációja is készül majd.
A projekt második évében 3 nemzetközi képzést valósítunk meg és a partnerországokban tesztelési alkalmakat, valamint multiplikációs eseményeket szervezünk majd. Tesszük ezt azért, hogy minél több érdeklődővel tudjuk megismertetni az ACCESS to Leisure képzési csomagot, és annak innovatív és inkluzív megközelítését.

Köszönjük az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatását!

ACCESS to Leisure
Adult education Courses on Capacity-building for the Engagement and Support of Self-advocates in the field of Leisure
2021-1-HU01-KA220-ADU-000033395


ACCESS to Leisure projekt hírek

2024 július

Elkészült és elérhető a projekt E-learning felülete angol nyelven! A tananyagnak 3 célcsoportja és különböző, de egymással összefüggő tananyagrészei vannak tanulásban akadályozott személyek, helyi informális támogatók és szakemberek számára. Kvíz kérdésekkel és letölthető gyakorlati feladatokkal tesszük még érdekesebbé a téma feldolgozását.

Az E-learning tananyag regisztrációt követően elérhető az EASPD Knowledge Hub oldalán: https://knowledgehub.easpd.eu/

2024 június

Június 4-5-én Brüsszelben találkoztunk az utolsó nemzetközi projekt találkozón. A projekt végi teendők mellett jó volt meghallgatni a helyi események beszámolóit - kreatív és inkluzív workshopok és konferenciák zajlottak minden partnerországban, nagy sikerrel. Emellett értékeltük az elmúlt 2,5 év közös munkáját és a tapasztalatok jövőbeni hasznosítását.

A találkozó fénypontjaként pedig meglátogattuk belga partnerünket, a Hubbie-t, ahol találkozhattunk az inkluzív csapatukkal, akik elmesélték élményeiket a projektben, és bemutatták a szervezet szolgáltatásait is. Köszönjük az együtt töltött időt! :)


2024 május

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a projekt záró konferenciájára 2024. május 22-én. Az elkészült tananyagok bemutatása mellett szó esik majd többek között az inkluzív projektmegvalósításról és az abban rejlő lehetőségekről, az alkalmazott módszertanról, nemzetközi tréningekről fogyatékos emberek számára, illetve kapcsolódó gyakorlati feladatokat is megosztunk a résztvevőkkel.

Regisztráció: https://forms.gle/w1wGPCGTnT81eHCH6

További információ és program: https://kezenfogva.hu/ACCESS-to-Leisure-konferencia

2024 április

Angol nyelvű online webinariumot tartunk 2024. május 29-én 10 órakor, melyre várjuk az érdeklődők jelentkezését. Csatlakozzon hozzánk, hogy megismerhesse a projekt keretében készült tananyagokat, illetve egy participatív és inkluzív projekt megvalósítás tapasztalatait. Szó lesz inkluzív csapatmunkáról, partnerségről érintettek és támogatók között és az inkluzív nemzetközi tréning megvalósításáról.

Regisztrálni ezen a linken lehet: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Nh2g9tRtQKWTzT0gWPYBXQ#/regi...

2024 február

Az év elején a partnerség helyi szinten valósított meg izgalmas workshopokat. Különböző megközelítésekben, változatos feladatokkal minden szervezet eseménye egyedi, és a célközönségre szabott volt. Az azonban közös elem, hogy az inkluzivitás és a tapasztalati szakértők központi szerepet kaptak, és a projekt során szerzett tudásukat tovább adták a résztvevőknek.2023. december

Az ősz folyamán minden partnerországban megvalósultak olyan szabadidős események, amelyeket a helyi inkluzív csapatok értelmi fogyatékos emberek vezetésével és helyi támogatók, valamint szakemberek támogatásával valósítottak meg. Öröm látni, amikor valósággá válnak a leírt tervek és az értelmi fogyatékos emberek szabadidő szervezőként tudatosan töltik meg az idejüket tartalmas tevékenységekkel.

A mellékelt kisfilmben az osztrák, belga, finn, szlovén és magyar eseményekből kapunk kóstolót: többek között társasozást, sportolást, laser tag-et, kirándulást, minigolfot és csokikóstoló körutat is szerveztek a résztvevők.

https://www.youtube.com/watch?v=wFi-AaIIM-s&ab_channel=HubbieBrussels

2023. szeptember

Megjelent a projekt negyedik hírlevele angol nyelven, amiben a nyári eseményekről számolunk be.
Itt érhető el: Newsletter 4

2023. július 10.

A projektben megvalósuló harmadik képzés során Ljubljanában helyi támogatókat készítettünk fel az értelmi fogyatékos emberek inkluzív szabadidő eltöltésének segítésére. A kézikönyv és az eszköztár anyagait felhasználva ismerhették meg, hogy hogyan tudják a szabadidőt támogatói szerepkörből segíteni. Mostantól kezdődik a tanultak teszt időszaka, ahol mindhárom célcsoport a gyakorlatban is alkalmazhatja a képzéseket megszerzett tudást.


2023. július 5.

A projekt során 3 nemzetközi partnertalálkozón veszünk részt. Július 3-4. között Ljubljanában találkozunk, ahol áttekintettük az eddigi eredményeket és a következő feladatokat. Az előttünk álló egy évben a szervezetekkel kapcsolatban lévő fogyatékos emberek szabadidős ötleteinek megvalósítása kerül a középpontba: megvalósítás során teszteljük a projekt részeként kidolgozott módszereket és tananyagokat, valamint ezeket szakemberekkel és érdeklődőkkel személyes rendezvények


2023. június 30.

Megjelent a projekt harmadik hírlevele angol nyelven, itt érhető el: Newsletter 3


2023. április 24.

A partnerszervezetek és a Kézenfogva Alapítvány ügyfelei Grazban vettek részt a projekt során megvalósuló második képzésen, ahol saját érdeklődésük feltérképezéséről, a szabadidő eltöltésének lehetőségeiről és programok szervezéséről tanulhattak. A készülő képzési anyag megismerése mellett ötleteket és eszközöket ismerhettek meg, és a helyi szabadidős lehetőségekbe is belekóstolhattak.


2023. március 28.

Megjelent a projekt második hírlevele angol nyelven, itt érhető el: Newsletter 2


2023. január 30.

A projekt keretében 3 képzést valósítunk meg. Az első képzés során Budapesten fogadtunk 15 szakembert, akik arról tanultak, hogy hogyan támogathatják hatékonyan az értelmi fogyatékos embereket a szabadidejük nekik tetsző eltöltésében. Az 5 nap során a résztvevők megismerkedtek a készülő szakmai anyagokkal, és elsőként próbálták ki a „Hogyan váljunk a szabadidő szervező támogatójává?” című képzési anyagot.


2022. október 26.

Megjelent a projekt első hírlevele angol nyelven, itt érhető el: Newsletter 1


2022. október 13.

A partnerségben közösen dolgozunk, együtt írjuk képzési anyagokat, így sokszor egyeztetünk, és vitatjuk meg a képzés irányait online. Mindeközben az országokban az inkluzív teamek is találkoznak, és közösen beszélik át, hol tartunk most, milyenek legyenek a képzési anyagok. Emellett természetesen a résztvevők véleményezik az eddig elkészült részeket: a képen épp a magyar inkluzív team tagjai beszélik át egy tea és keksz mellett az eddig elkészült részeket.


2022. szeptember 27.

Megjelent a projekt hírlevele angol nyelven, itt érhető el: Newsletter


2022. szeptember 14.

Miután a kutatás eredményeinek összefoglalása megtörtént, az eredmények alapján a partnerség elkezdte fejleszteni a képzési csomag elemei. Szeptemberben több online találkozón beszéltük át mik legyenek a témakörök, és hogy hogyan lehetne a képzési csomag a lehető leghasznosabb és legérdekesebb a jövőbeli képzések résztvevői számára.


2022. július 14.

Az idő csak úgy repül, már véget is ért a kutatási szakasz. Sok jó gyakorlatot gyűjtöttünk, sokat tanultunk a mélyinterjúk során és nagyszerű képek készültek a fotóinterjú szakaszában. Itt erre látszik egy jó példa, melyet az osztrák atempo egyik résztvevője készített. Köszönjük a résztvevőknek, hogy bepillantást engedtek a hétköznapi pillanatokba és ezáltal az életükbe.


2022 június 23.

Szorgosan dolgozunk a kutatás következő fázisán, ami az 1. szakmai anyaghoz kapcsolódik majd. A fotóinterjú vizuális módszerével dolgozunk, ami abban is támogatja az értelmi fogyatékos embereket, hogy elmondják hogyan töltik a szabadidejüket. A magyar csapat tagjai egy előkészítő alkalmon is részt vettek, ahol arról tanultak Csoszó Gabriella fotóművésztől, hogy hogyan tudnak jó – és hangulatos – képeket készíteni.


2022. április 29.

Inkluzív csapatokat hoztunk létre minden partnerországban, annak érdekében, hogy a projekt fejlesztéseit értelmi fogyatékos tapasztalati szakértőkkel, munkatársainkkal és helyi támogatókkal beszéljük át közösen. Az együttműködések elkezdődtek, a képen épp a flamand Hubbie csapata mosolyog ránk.


2022. március 25.

Elkészült a logó! Közösen dolgoztunk a projekt találkozón a logó terveken, és nagyon örülünk, hogy a továbbfejlesztés után, mindnyájunknak tetszik a végső logó. Szerettük volna, ha a projekt logója az inklúziót és a dinamikát türközi, ami a szabadidő eltöltése közben is fontos lehet.

2022. február 22.

Nagy sikerrel rendeztük meg az ACCESS to Leisure projekt első nemzetközi találkozóját. A partnerség egy innovatív képzési csomag kidolgozására vállalkozott a szabadidő témakörében, melyben az értelmi fogyatékos személyek képzőkként vesznek majd részt. Nagyon örültünk a személyes találkozásnak és hogy elkezdhettük a közös munkát ebben az új, általunk koordinált Erasmus+ projektben.Website of the project in English /
A projekt angol nyelvű honlapja itt található