Kézen Fogva Támogatott Lakhatás Hálózat

Intézmény

A Kézen Fogva Támogatott Lakhatás Hálózat Szociális Intézmény folytatta működését. Folytattuk a lakóink esetkezelését, mentorálását. A terveknek megfelelően zajlott a leendő lakók felkészítése is. Ennek megfelelően két újabb lakást sikerült találnunk és engedélyeztetnünk. Május 3-tól egy új esetfelelős, Végh Imre kapcsolódott be a munkánkba.
Egy kicsit váratlanul ért bennünket, hogy negyedévente csak egyszer adhatunk be módosítási kérelmet, igaz akkor bármennyi lakásra. Ez megnehezíti a rugalmasságot és a váratlan helyzetek kezelését. Erről szeretnénk majd a minisztériummal egyeztetést kezdeményezni.
A tényleges szolgáltatás 2020. november 1-i megkezdése után 2021. májustól már 11 főre szól a működési engedélyünk, 5 lakásban. Terveink szerint novemberben további 2-3 új telephellyel tudjuk bővíteni hálózatunkat.

Lakók

A lakhatási szolgáltatásunk iránti érdeklődés továbbra is élénk. Az érdeklődők a lakóink ismerősei és a nyílt munkaerő-piaci szolgáltatásunkon keresztül találnak meg minket.
A márciusban egy 8 éve együttélő pár költözött be egy zuglói lakásba. Őket már több, mint 10 éve ismerjük. Egyiküknek sincs családi háttere. A férfi elvesztette januárban a munkáját. Egyre növekvő lakhatási költségeiket nem tudták állni, és rendszeres életvezetési támogatást igényeltek. Nyílt munkaerő-piaci csapatunk segítségével sikerült munkát találni, felkészíteni és a munkahelyén mentorálni. Megtaláltuk az igényeiknek megfelelő lakást, ahol tágasabb térben, komfortosabb körülmények között lakhatnak. A közelben majdnem minden közszolgáltatás elérhető. Sikerült az adós helyzetüket feltárni és megfelelő ütemezéssel kezelhetővé tenni a jogi szolgáltatási munkatársunk segítségével.

Május elején egy két éve együtt járó értelmi fogyatékos pár költözött be a kelenföldi bérelt lakásba. Mindketten enyhe értelmi fogyatékos személyek. A pár egyik tagja több, mint 30 éve él egy szobában az édesanyjával és testvérével. A lakhatási körülmények 3 ember számára nem voltak ideálisak, mert túl kicsi és zsúfolt az egy szoba számukra. a helyzet tarthatatlan volt mindenki számára.
Egy éve kezdtük el a közös munkát a hozzátartozókkal és a fiatalokkal. A lakás helyszínét közösen választottuk ki, és lakás keresés hajrájába is bekapcsolódtak. Egyéni és párkapcsolat építő programon vettek részt, önállóságot erősítő képzéseken készítettük fel őket. Ezzel egy időben szorosan együttműködtünk a természetes támogatói környezetükkel. Izgalmas időszak van előttünk, nagyon bízunk benne, hogy sikeresen tudnak a támogatott lakhatási lehetőségekkel élni.

És közben zajlik a következő beköltöző lakók felkésztése, helyzetük rendezése.

Munkatársak

Csom Erzsébet, szociális munkás, munkaerő-piaci közvetítés
Fehér Miklós, szociális munkás, munkaerő-piaci közvetítés
dr. Gazsi Adrienn, jogi tanácsadás
Kéri Bianka, gyógypedagógus, szakmai támogatás
Kiss Irén, pénzügy
K. Papp Lehel, technikai támogatás
Pető Zsuzsa, pszichés támogatás
Pordán Ákos, intézményvezető
Princz Andrea, pszichés támogatás
Sebestyén Gabriella, ingatlan keresés
Szász Ibolya, adminisztráció
Végh Imre, esetfelelős

Lakások

A lakásaink béreltek és 2-3 fő lakik egyben, mindenkinek saját szobája van. Öt lakásunk van: Cinkotán, Újpesten, Pesterzsébeten, Zuglóban és Kelenföldön. A következő lakásokat is a leendő lakók igényeit, vágyait is figyelembe véve választjuk ki.

Partnerek

Nem adom fel! Alapítvány
Inbaar kft.
Budapest Főváros Kormányhivatala
Emberi Erőforrások Minisztériuma
magánszemélyek
bérbeadók

Tervek

2021. év végére 21 főt szeretnénk támogatni 10 lakásban.

Működési nyilvántartási szám: S0537622